Seychellenreuzenschildpad - Bernard

Qui va piano va sano

over de schildpad van de Seychellen - Bernard

Wetenschappelijke naam :

Dipsochelys elephantina

Nederlandse naam :

seychellenreuzenschildpad

Habitat :

in het wild komt de seychellenreuzenschildpad alleen nog voor op Aldabra, een atol van de Seychellen. Overal elders is hij uitgeroeid door de mens. Omdat deze schildpadden wel een jaar zonder water en voedsel konden, namen zeevaarders deze dieren mee op hun zeereizen als voedselbron. De schildpadden op het Aldabra-atol bleven gespaard omdat schepen er niet konden aanmeren. Er verblijven ook nu nog meer dan 100 000 exemplaren op dit eiland.

Maximale lengte :

1,20 meter

Gewicht :

300 kilo

Levensverwachting :

150 jaar

IUCN-status

Gebied van distributie

Voortplanting :

elke dag kun je parende seychellenreuzenschildpadden zien. De paring is behoorlijk spectaculair door het gewicht van deze reusachtige schildpadden. Het vrouwtje zet vervolgens 10 tot 20 eieren af, in de natuur meestal van januari tot april.

Voedsel :

gras, bloemen, vruchten, bladeren (soms vlees)

Kenmerken :

de seychellenreuzenschildpad, ook wel aldabra-reuzenschildpad genoemd, is een van de twee grootste landschildpadden ter wereld. In Ferme aux Crocodiles wordt het ritme van het klimaat in de Seychellen nagebootst: in het “droge seizoen” eten de seychellenreuzenschildpadden voornamelijk hooi en gedroogde bladeren. In het “regenseizoen” wordt hun bassin gevuld met water. Hun voedsel bestaat dan uit veel verse planten en hun verblijf wordt elke dag besproeid met water. Door de overvloed aan voedsel en water worden de schildpadden gestimuleerd om te paren.

Verblijf in het Tropisch Reservaat :

het eiland Île aux Tortues

Geografische verdeling

Beschermingsstatus

Share this article !