Zilveroorneushoornvogel - Evis

Ik ben de grootste plaaggeest van de dierentuin, ik val andere vogels en de verzorgers voortdurend lastig!

Over Calao - Evis

Wetenschappelijke naam :

Bycanistes brevis

Nederlandse naam :

zilveroorneushoornvogel

Gebied van herkomst :

Oost-Afrika, Ethiopië, Somalië, Kenia en Tanzania

Maximale lengte :

35 centimeter

Gewicht :

tot 200 gram

IUCN-status

Verspreidingsgebied

Voortplanting :

zilveroorneushoornvogels broeden in boomholtes of klifspleten. Om het nest te beschermen tegen roofdieren sluiten de vrouwtjes zichzelf in met een mengsel van modder, uitwerpselen en speeksel. Ze laten alleen een kleine opening vrij voor het mannetje dat voedsel komt brengen. De vrouwtjes verliezen ook hun veren waarmee ze de bodem van het nest bedekken. Ze kunnen tot 4 eieren leggen.

Voedsel :

omnivoor/insectivoor (vruchten, zaden en knoppen; 60% van zijn voedsel bestaat uit kleine dieren: insecten, slakken, muizen, hagedissen en kikkers)

Kenmerken :

een opvallend kenmerk van de zilveroorneushoornvogel is zijn grote snavel. Hij zoekt zijn voedsel op de grond of hoog in de bomen. Hij leeft samen met dwergmangoesten die zijn voedsel, kleine dieren, uit hun schuilplaats jagen. In ruil waarschuwt hij de mangoesten voor roofdieren door luide alarmkreten te slaan.

Verblijf in het Tropisch Reservaat :

vliegt vrij rond; de nesten bevinden zich in het "plafond" van de grote serre

Geografische verdeling

Beschermingsstatus

Share this article !